Namaza meyli olmayanın kulağı ezanda olmaz. Kompozisyonu





''Namaza meyli olmayanın kulağı ezanda olmaz.'' Atasözünün ne anlama geldiği, kompoziysonu, sözlüğü ve açıklamalı anlamları.




Özet;

Müslümanların günde beş kez yapmaları dince buyurulan ve dua okuyarak kıyam, rükû, sücut, kuut denilen beden durumlarını, kuralınca tekrarlayarak Yüce Allah`a edilen bir ibadettir namaz. Buna salât da denir. Namaza çağrı işareti de ezandır. Namazı gerçekten kendine bir görev bilmiş olanlar, onun vaktini dört gözle beklerler ve onun çağrı işareti olan ezana da kulak verirler. Namaz ve ezan arasındaki bu ilişkiden hareketle, atasözü şu anlamı vermek için söylenir: Kişi bir işin esasıyla ilgileniyor ve ona karşı istek duyuyorsa, o şeyin ayrıntılarıyla da ilgilenir; istemiyor ve ilgilenmiyorsa ayrıntılarıyla da uğraşmaz.




Açıklama

''Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede "sav" ve "irsal-i mesel, darb-ı mesel" olarak da adlanılır. Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır.''

Türkiye'de geçmişten günümüze gelen Atasözlerin anlamlarını bulabileceğiniz blog sitesi
Türkçe Atasözü ve Anlamları

atasozukompozisyon.blogspot.com



© Türkçe Atasözü ve Anlamı | Powered by Blogger